Ga naar hoofdinhoud

A/B testing helpt bij het optimaliseren van conversies

Winsley van der Hooft

Op iedere website zijn knelpunten te vinden die bezoekers ervan weerhouden om tot actie over te gaan. Een actie is bijvoorbeeld een aankoop of het invullen van een formulier. De bedoeling van conversieoptimalisatie is om deze knelpunten in kaart te brengen, te analyseren en vervolgens oplossingen te bedenken en deze oplossingen te testen. Maar hoe weet je nou dat deze oplossing daadwerkelijk effect zal hebben? Begin met A/B testing!

Wat is een A/B test?

Een A/B test is een test waarbij 2 varianten van bijvoorbeeld een productenpagina of advertentie tegelijkertijd worden uitgezet met als doel om het conversieratio te verhogen. 50% van de bezoekers krijgen variant A te zien en de andere 50% variant B. Bij beide varianten wordt het conversieratio gemeten. De variant die het hoogste conversieratio heeft behaald in een periode, komt als winnaar uit de test. De winnende variant is dan de ‘nieuwe’ standaard en wordt na de test aan alle bezoekers getoond.

Hoe kun je zelf A/B testen?

Gebruik Google Analytics, of een soortgelijke tool, om je website te analyseren. Breng de gebruikersstromen in verschillende stappen van het conversieproces in kaart en kijk of er schommelingen zitten in het proces. Dit zijn de knelpunten die verbeterd kunnen worden. Vergeet niet te segmenteren op zaken als device, browser en type bezoeker. Het kan namelijk voorkomen dat er een knelpunt ontstaat bij bepaald apparaat.

Als het goed is, is het nu duidelijk waar er verbetering mogelijk is, maar niet waarom het komt dat gebruikers afhaken. Op basis van het voorafgaande onderzoek kunnen er een aantal voorstellen worden gedaan om de pagina te verbeteren, maar om de reden te achterhalen is het verstandig de doelgroep in het onderzoek te betrekken en dan pas voorstellen doen om de pagina te verbeteren. Met behulp van A/B testen kan er gemeten worden of deze voorstellen een positief effect zullen hebben op het conversieratio.

Vuistregels A/B test

  • Doe altijd onderzoek. Ga niet random dingen testen.
  • Vergeet niet te segmenteren tijdens je onderzoek en bij het resultaat van de test.
  • Zorg altijd dat je 1 verandering meet in je test. Wanneer je meerdere elementen tegelijk test kun je niet uitsluiten of er verschil in conversie in zit.
  • Zorg altijd dat de test significantie bereikt, wat betekent of een verschil te verklaren is door toeval of niet.

A/B testing voor jouw merk of bedrijf

Wil je meer weten over A/B testing en wat dit kan opleveren voor jouw merk of bedrijf? #TEAMWEB adviseert je hier graag over. Neem contact op door te bellen naar 071 887 74 80 of een e-mail te sturen.

Ontvang tips & inspiratie in je mailbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Back To Top