Skip to content

De highlights van SocialToday 2022

Team Support

Social Today

Op donderdag 17 februari zaten wij (Charlotte en Neeltje) in de startblokken voor het Social Today event van Frankwatching. Eindelijk weer een evenement om bij aan te haken! Helaas nog niet fysiek, maar daar kun je ons binnenkort wel vinden. Daarover later meer… Voor nu hebben we een overzicht gemaakt van de highlights uit alle sessies van SocialToday 2022!

Kirsten Jassies: Big trends in social & content

De ochtend begon met een talk van Kirsten Jassies over ‘Big trends in social & content’. Er heerst een gigantische internetcultuur. Iedereen is altijd en overal online. Van TikTok en Instagram tot LinkedIn. Het meest opvallend vonden wij de shopable functies op verschillende platformen die een enorme opmars maken. Zo is afgelopen jaar Instagram Shopping verder uitgerold en heeft het zelfs een eigen tab gekregen in de app (onderaan in de navigatie). Dit gaan we de aankomende jaren nóg meer zien. Daarnaast doen korte video’s het goed, zeker op Instagram met Reels. Fun fact: ook Facebook heeft nu Reels. Wel gaf Kirsten Jassies als tip dat je je TIkTok content ook makkelijk op Instagram kan plaatsen, maar dan zonder het watermerk van TikTok, want als Instagram dat herkent in je video, dan wordt deze minder gepusht. Onze favoriete quote tijdens de sessie van Kirsten was:

“Kopiëren is het nieuwe bedenken.”

Sanquin: Van medewerkers naar merkambassadeurs

Dorine van Moorsel en Marjolein Bongers vertelden in deze sessie hoe zij ervoor hebben gezorgd dat Sanquin medewerkers merkambassadeurs zijn geworden. Dit is van belang om dat 76% meer vertrouwen heeft in content van medewerkers in plaats van bedrijven. Opvallend, want meestal gebruik je je bedrijfspagina om te communiceren vanuit je bedrijf. Uit onderzoek is gebleken dat een bericht vanuit je LinkedInbedrijfspagina ongeveer 5% van de volgers bereikt. Het is dus onwijs waardevol om te kijken hoe je je medewerkers in kunt zetten voor jouw bedrijf. Om zo een win-win situatie te creëren. Content van medewerkers krijgen 8x meer engagement dan content geplaatst door bedrijven.

Ook meer engagement en bereik creëren op LinkedIn? Dan gaan wij graag voor jou aan de slag!

Pelpina: Hoe maak je een Instagram Reel?

Leuke videotrends benoemd door Pelpina waren toch wel het live video shopping (ook hier kwam weer het shopping gedeelte terug van Kirsten). Via een livestream kunnen kijkers vragen stellen of productdetails bespreken en daarna uiteindelijk een aankoop doen. Dit gebeurt al op grote schaal in China en de Verenigde Staten, maar binnenkort ook in Europa. Ook Mobile first is zeer belangrijk, want er wordt vooral via mobiel gekeken naar websites en socials. Alles moet dus geoptimaliseerd zijn om te bekijken op de telefoon. Denk bijvoorbeeld aan steeds meer verticale beelden in plaats van horizontaal. En video’s worden steeds authentieker. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn. Bijvoorbeeld een behind the scenes video waarin je jouw volgers meeneemt door jouw bedrijf. Ook short video’s waarbij beweging, muziek en leuke overgangen een grote rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan TikTok, Instagram Reels, maar ook YouTube Shorts.

Familiebedrijf Go-Tan op social: pragmatisch met een knipoog

Go-Tan is een echt familiebedrijf wat sinds 1954 bestaat en ondertussen ruim 200 producten in haar assortiment heeft en actief is in 18 landen. Het Aziatische food bedrijf heeft zeker de afgelopen 10 jaar een enorme groei doorgemaakt en is een grote speler in de supermarkten, groothandels en de horeca. We kunnen niet meer om Go-Tan heen. Ook op social media niet. In hun sessie vertelden ze voornamelijk over hun social mediastrategie, welke ze via het Brandkey model hebben opgezet. Op basis hiervan hebben ze vier verschillende pijlers de basis zijn voor hun content bepaald. Food, Family, Fun en Food waste zijn de rode draad op social media. Met deze pijlers ontwikkelen zij de content die te zien is op hun platformen. De focus voor Go-Tan ligt vooral op Instagram (inspiratiekanaal), YouTube (zoekmachine) en TikTok (korte recepten en fun). Verder werken ze vanuit 6 overtuigingen:

  1. Het hoeft niet altijd gelikt. Is het té commercieel? Dan scrollen mensen weg en dat is een gemiste kans voor Go-Tan. Leuk voorbeeld genoemd door Go-Tan: Zet je collega’s in als model.
  2. Laat het bedrijf zien (net zoals Pelpina benoemde tijdens haar sessie). Zo maken ze alle recepten video’s in de keuken op kantoor.
  3. Speel in op trends. Go-Tan houdt de ontwikkelingen goed in de gaten. Gifjes en stickers? Go-Tan heeft een eigen pakket ontwikkeld. Zei iemand Snapchat Challenges? Met Go-Tan kan je pepers vangen!
  4. Wees creatief met actualiteiten en geef er een eigen draai aan. Bij Go-Tan kijken ze altijd waar op ingehaakt kan worden. Zo hebben zij een eigen ‘Siracha partij’ opgericht rondom de Tweede Kamer verkiezingen. Helemaal professioneel opgezet met posters, verkiezingsfilmpjes en meer. Dit heeft Go-Tan enorm veel free-publicity opgeleverd.
  5. Leg relevante haakjes met je andere marketingactiviteiten (integreer online met offline). Zo heeft Go-Tan een QR-code op de etiketten van producten gezet waarmee je bij het scannen hiervan mee kon doen aan een online Snapchat Challenge.
  6. Yes You Can! Geloof in je eigen kracht en creativiteit.

Het testpanel van Aldi: zo zet je de kracht van micro-influencers in

Influencers, je ziet ze overal en het lijkt wel alsof ieder bedrijf en merk ze inzet voor al hun campagnes. Jennis Jongerius van Blauw Gras en Wolter Bentick van Aldi vertelden over hoe zij micro-influencers hebben ingezet voor Aldi. Bij Aldi zou je niet gelijk denken aan het inzetten van influencers, maar dit hebben zij op een hele leuke manier gedaan. Ze hebben namelijk een testpanel gevormd met ‘echte’ mensen, zoals jij en ik, die hun mening gaven over specifieke producten. Van koffie tot pasta. De naam van dit team? A-Team! Er is elke week een andere advertentie ingezet met het A-Team. Op televisie, maar ook in de folder, op sociale media en natuurlijk de website. Door iedere week een andere advertentie te verspreiden raakte de doelgroep echt betrokken bij het testpanel én onbewust dus ook bij Aldi.

Wolter gaf wel aan dat ze natuurlijk zulke ‘echt’ mogelijke reviews van het panel wilde, maar hoopte op voornamelijk positieve review. Hij gaf aan dat ze daarvoor heel erg hebben gelet op de vraagstelling en eigenlijk helemaal geen negatieve reviews hadden ontvangen van het A-Team. In totaal was er voor de gehele campagne een media bereik van 4,4 miljoen mensen (uit de doelgroep) met zo’n 6 miljoen impressies op sociale media.

“Maak content met je doelgroep, niet alleen voor ze.” 

Ook op zoek naar een pakkende campagne?

Next op onze planning? De Content Conference van Frankwatching op 30 juni! Naast deze sessies volgen wij vaker webinars of bezoeken wij evenementen waar wij onze kennis nóg verder kunnen uitbreiden en inspiratie op doen voor onze klanten. Ook op zoek naar een pakkende campagne? Of wil je social media professioneel aanpakken? Bel ons! Wij drinken graag een 100% kopje koffie met je.

Social Today

Ontvang tips & inspiratie in je mailbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees nog meer over dit onderwerp

Inspiratie, tips en trends

Afmetingen Social Media Posts, Stories En Meer
Back To Top