Ga naar hoofdinhoud

Do’s & don’ts voor webteksten schrijven

Neeltje de Kok

Een website is niet compleet zonder ijzersterke teksten. Webteksten schrijven is daarom ook best lastig, want hoe zorg je dat de bezoeker de actie onderneemt die jij in gedachten hebt? En wat moet je vooral niet doen? Ik heb een aantal belangrijke do’s en don’ts voor het schrijven van de webteksten op een rijtje gezet!

Do’s

Breng je doelgroep in kaart

Pas als je je doelgroep hebt bepaald en weet wie ze zijn, kun je starten met het schrijven van je webteksten. Bezoekers van je website zullen snel afhaken als ze op je website alleen maar zaken lezen die voor hen niet relevant zijn. Dus: wie is je doelgroep? Welk probleem heeft de doelgroep? En hoe lossen wij dat op? Door deze vragen te stellen kom je al een heel eind qua content.

(Pakkende) koppen gebruiken

Een pakkende kop trekt direct de aandacht van de lezer. Als de kop niet interessant, grappig of inspirerend is, zal de bezoeker van je website zeer waarschijnlijk niet het artikel of de bepaalde pagina aanklikken om te lezen. Vergeet daarnaast niet (tussen)koppen in je tekst H1, H2, H3 te geven. Dit is ook weer goed voor je vindbaarheid.

Houd het overzichtelijk

Niets is zo vervelend als een ongeorganiseerde tekst die maar door, door en door blijft gaan. Maak altijd gebruik van alinea’s, tussenkopjes, eventuele quotes tussendoor (als dit van toepassing is) en opsommingen. Al deze aspecten zorgen voor een overzichtelijke tekst die voor de doelgroep aantrekkelijk is om te lezen.

Don’ts

Verschillende schrijfstijlen afwisselen

Je doelgroep heb je al bepaald en op basis hiervan beslis je waarmee je de bezoeker aanspreekt: u of je. Daarnaast bepaal je ook het taalgebruik: informeel of formeel. Dit heeft allemaal te maken met de behoefte van de bezoeker. Wees hierin consistent op de website. Als een bezoeker overal wordt aangesproken met ‘u’ en er opeens ‘je’ staat, is dat heel hinderlijk. Of als de teksten formeel taalgebruik bevatten en er opeens een grapje voorbijkomt. Dat is niet passend.

Te veel herhalen

Herhaling is wel goed, maar als je op iedere pagina dezelfde tekst hebt staan, wordt het nogal saai en weet de bezoeker niet waar hij of zij aan toe is. Zorg dus voor afwisseling in de teksten, qua taalgebruik, maar ook met de informatie die je geeft.

Niet begrijpbare tekst door SEO-zoekwoorden

SEO (search engine optimalisation) is heel erg van belang, maar sla er niet in door. Het verwerken van zoekwoorden in de tekst is een ‘must’, behalve als je tekst hierdoor niet meer te begrijpen of te volgen is. Dat is ten eerste zonde, want hierdoor haakt de bezoeker af, en zorgt ten tweede niet per se dat je bovenaan in de zoekmachine komt te staan, want te veel is ook niet goed.

Pakkende, converterende webteksten voor jouw website

Vind je webteksten voor jouw website schrijven lastig? Of heb je advies nodig voor dé beste webteksten? Neem contact op! #TEAMCONTENT helpt je graag op weg of neemt het webteksten schrijven over. Zo kun jij je focussen op andere belangrijke zaken binnen jouw bedrijf.

Ontvang tips & inspiratie in je mailbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees nog meer over dit onderwerp

Inspiratie, tips en trends

Jordy 100% Leiden
Junior Webdeveloper 100% Leiden
Back To Top