Skip to content

Houd je online en echte leven in balans met de volgende tips!

Team Support

Houd je online en echte leven in balans

Tegenwoordig is onze mobiele telefoon bijna onderdeel van ons lichaam. Dat komt natuurlijk vooral door sociale media. Dit heeft zijn zo voordelen. Je bent altijd up-to-date, je vindt makkelijk nieuwe evenementen en door apps zoals Google Maps heb je altijd de weg op zak. Toch zijn er ook nadelen van het ‘altijd online” zijn. Daarom geven wij een aantal tips om je online en echte leven in balans te houden.

Push notificaties

Op bijna alle apps op je telefoon zijn berichtmeldingen aan te passen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de notificaties van Facebook uitzetten en die van LinkedIn juist aan te zetten. Op WhatsApp kun je ook voor sommige contacten de berichtmeldingen aan houden en ze voor andere chats uitzetten. Je zou denken dat het niet veel verschil maakt, maar een push notificatie verstoort toch wel je concentratie.

Tijdslimieten

Er zijn ook apps die een tijdsslot op andere apps zetten. Deze zijn zo in te stellen dat je na een aantal uur een melding krijgt. Hierdoor weet je hoeveel tijd je op deze app hebt doorgebracht. Er is zelfs een instelling dat je voor de rest van de dag geen toegang meer hebt tot de app. Een paar voorbeelden van dit soort apps zijn: Zenscreen, Be focused en Forest. Deze hebben alle drie natuurlijk weer andere kenmerken en handigheidjes. Op sommige apps is een tijdsslot al bij de app inbegrepen, zoals bij Instagram.

Eigen indeling

Hoe lang je een app gebruikt? Zenscreen, Be focused en Forest houden de tijd bij! Je ziet dan bijvoorbeeld dat je in totaal zeven uur door Instagram hebt gescrold die week. Als je hier een patroon in vindt, is het veel beter in te schatten of je al te lang op sociale media hebt gezeten. Neem daarna de beslissing of je echt te lang online bent geweest óf dat je nog even lekker mag surfen. Zo kun je zelf beslissen hoeveel uur je wekelijks aan een app wilt besteden.

Sociale settings

Ben je met je vrienden aan het lunchen of doe je een drankje met je vrienden? Vermijd in deze sociale settings het gebruik van je mobiele telefoon. Het is toch veel fijner als iedereen ‘aanwezig is’ en niet achter zijn of haar scherm zit? Bewaar het browsen voor als je alleen bent!

Een goed begin van de dag

Zorg ervoor dat het eerste en laatste wat je op de dag doet niet het checken van je mobiele telefoon is. Dit is ’s avonds sowieso beter. Het licht van het scherm zorgt dat je lastig in slaap komt en onrustig slaapt. Verder is het goed om de dag rustig te starten en dat je niet meteen een vloedgolf aan informatie ontvangt. Dus het eerste halfuur van de dag offline blijven. Daarna kun je lekker browsen!

Uiteindelijk hoeft niet iedereen minder op sociale media te zitten. Dat is natuurlijk jouw persoonlijke keuze. Als je niet ervaart als een last, dan is het geen probleem. Het is vooral de bedoeling dat sociale media leuk blijft!

Geschreven door: Marije Russ

Ontvang tips & inspiratie in je mailbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees nog meer over dit onderwerp

Inspiratie, tips en trends

Afmetingen Social Media Posts, Stories En Meer
Back To Top