Iets waarmee je niet snel genoeg kan beginnen: het kiezen van kleuren voor je website. Kleur zorgt voor een bepaalde uitstraling en eerste kennismaking met jouw merk. Bespaar jezelf een hoop werk en begin in zo’n vroeg mogelijk stadium met het opzetten van een kleurenschema.
Rood is negatief, groen is positief, of toch niet?
Voordat we het gaan hebben over kleurenschema’s, is het belangrijk om te weten wat de betekenissen zijn van de verschillende kleuren. Welke kleur past goed bij jouw merk? Dat ligt natuurlijk ook aan wat je wil communiceren. Om je wat meer houvast te geven, heb ik hier wat kleuren en waarvoor ze geschikt zijn op een rijtje gezet:
- Blauw: betrouwbaarheid en veilig.
- Rood: alarm! Aandacht! Deze kleur is jeugdig en energiek.
- Groen: natuur en kalmte.
- Geel: laagdrempelig en vrolijk
- Paars: fancy en luxe.
- Oranje: vriendelijk en stimulerend.
- Bruin: relax
Pas wel op als je website een internationaal publiek moet bereiken. De specifieke betekenis van kleuren verschilt per land. Binnen de Westerse cultuur wordt groen gezien als een natuurlijke kleur die kalmte uitstraalt. In de Chinese cultuur groen ziet men het als de kleur van bedrog. Dat is wel even een verschil. Als je een bepaalde uitstraling wilt hebben, betekent dat natuurlijk niet dat je hele website bijvoorbeeld blauw moet zijn. Subtiele touches hier en daar zijn een stuk effectiever.
Hoofdtypes kleurenpaletten
Nu je de betekenissen weet van de verschillende kleuren, is de volgende stap het maken van een kleurenschema. Er zijn vier hoofdtypes van kleurenpaletten, namelijk:
- Complementair. Deze kleuren liggen direct tegenover elkaar in het kleurenwiel, zoals bijvoorbeeld blauw en oranje. Deze twee kleuren halen het beste uit elkaar en geven een dynamische look.
- Analoog. Deze kleuren liggen dicht bij elkaar op het kleurenwiel, zoals bijvoorbeeld rood of oranje. Bij het gebruik van meer dan vijf kleuren gaat het effect hiervan verloren.
- Triadisch. Drie kleuren gelijkwaardig verspreid over het kleurenwiel. Dit kleurenschema heeft een meer dynamische uitstraling.
- Monochroom. Dit zijn verschillende tinten van één kleur. Dit creëert automatisch een gevoel van eenvoud en harmonie. Het gebruik van één kleur kan een sterke, gewaagde indruk maken. Vooral wanneer je gebruik maakt van een intense of ongewone basiskleur.
Basiskleur kiezen
Kies een basiskleur aan de hand van je eigen voorkeuren, maar op basis van je kennis die je hebt over je doelgroep. Bezoekers analyseren binnen enkele seconden je website. De eerste indruk is een daalder waard. Een verkeerde kleurkeuze kan ervoor zorgen dat bezoekers je website gillend verlaten (bij wijze van spreken dan).
Even de draad kwijt?
Zie je door de vele kleuren het kleurenschema niet meer voor je? Wij helpen jou daar graag bij! Neem gerust contact met ons op!