Skip to content

Hoe schrijf ik een pakkende vacaturetekst?

Team Support

hoe schrijf ik een pakkende vacaturetekst

Door de recordkrapte op de arbeidsmarkt kan het lastig zijn om jouw openstaande vacature(s) te vervullen. En doordat het baanaanbod enorm is, zijn werkzoekenden ook nog eens kritischer dan ooit tevoren. Ze hebben immers genoeg keuze! Maar hoe vergroot je jouw kans als bedrijf om nieuwsgierigheid te wekken en goede kandidaten te vinden? Online middelen inzetten is essentieel, maar welke inhoud geef je het mee? In deze blog geef ik je een aantal tips om jouw vacature te voorzien van een pakkende inhoud.

Vergroot je zichtbaarheid

De arbeidsmarkt staat bol van de vacatures. Misschien is jouw bedrijf wel toe aan nieuw personeel maar heb je de juiste kandidaten nog niet gevonden… Je zit er natuurlijk niet op te wachten om 50 middelmatige reacties te ontvangen, maar hebt liever een goede selectie die je op één hand kan tellen. Toch wil je dat zoveel mogelijk mensen jouw openstaande vacature zien. Hoe meer mensen jouw vacature zien, des te groter de kans is dat je die gouden match vindt. Je moet dus gezien worden online. Door middel van advertenties, social media berichten, landingspages en noem het maar op. We kunnen je alles vertellen over het belang van opvallen om jouw vacature te vervullen. Middelen zijn er genoeg, maar welke woorden gebruik je om werkzoekenden nieuwsgierig te maken naar jouw bedrijf en de openstaande functie?

Pakkende vacaturetekst

Als een werknemer online naar banen zoekt helpt SEA en is de SEO van jouw website van essentieel belang. We raden je dan ook aan om een landingspagina aan te maken op jouw website waarop de vacaturetekst plaatst. De zoekwoorden die de werkzoekenden gebruiken kun je slim opnemen in jouw vacaturetekst. Wij helpen je met het selecteren van de juiste zoekwoorden en het schrijven van een vacaturetekst, maar het voorbereidende werk maakt het verschil.

Tip 1: Leg een fundering voordat je begint met schrijven

Voordat een vacaturetekst kan worden geschreven, moet er opgesteld worden waar het in de functie écht om gaat. Stel jezelf, of in het bijzonder aan medewerkers die dezelfde functie bekleden, een aantal vragen. Zo concreet mogelijk, zo wordt het schrijven van een vacaturetekst een eitje. Denk aan:

  • Wat zijn de concrete taken van de functie?
  • Wie is je doelgroep?
  • Wat beweegt jouw doelgroep?
  • Waarom kiest een kandidaat voor de functie bij jouw bedrijf en niet voor eenzelfde soort vacature bij een concurrent of andere organisatie?

Met de antwoorden op bovenstaande vragen leg je de fundering voor het schrijven van een ijzersterke vacaturetekst en voor het daaropvolgende werving- en selectieproces. Realiseer je ook dat de beweegredenen van werkzoekenden sterk kunnen verschillen per leeftijd, geslacht, functiegroep en zelfs regio. Het is daarom belangrijk dat je de taal spreekt van jouw doelgroep.

Tip 2: Spreek de taal van jouw doelgroep

Vermijd het om te veel in algemene termen te schrijven. Mijn tip is dan ook om te schrijven zoals je denkt, dat toont jouw menselijkheid en maakt de vacature toegankelijk. Lezers onthouden je vacature beter. En daarbij, op die manier pre-selecteer je ook al de kandidaten als het gaat om werk- en denkniveau. Wees ook eerlijk in de toon die je aanslaat. Het is namelijk altijd de toon die de muziek maakt.

Tip 3: Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Met woorden kan je al een heel mooi beeld schetsen van hoe het er bij jouw organisatie aan toegaat. Vooral als je voorbeelden aan werksituaties uitschrijft. Maar we kennen ook allemaal de uitspraak ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’. Dus waarom niet een video aan je vacature toevoegen? Bijvoorbeeld een video wat de sfeer op kantoor weergeeft of een meeloop-dag met iemand in dezelfde functie. Zo krijgen geïnteresseerde kandidaten een helder beeld van het bedrijf/ organisatie en met wie ze eventueel komen samen te werken.

Hulp nodig bij het opstellen van een vacaturepagina en de bijbehorende online content? #TEAMCONTENT en #TEAMMARKETING helpen graag om jouw vacature op te laten vallen.

“>

Ontvang tips & inspiratie in je mailbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees nog meer over dit onderwerp

Inspiratie, tips en trends

Afmetingen Social Media Posts, Stories En Meer
Back To Top