Skip to content

Weet jij al welke afmetingen je moet gebruiken op de socials?

Team Support

Afmetingen social media posts, stories en meer

Voor een goede social media post is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen die social mediakanalen hanteren. Regelmatig verandert er het een en ander als het gaat over de afmetingen. Er zijn afmetingen voor profielfoto’s, headers, berichten, stories, advertenties en nog veel meer. Om jou een handje te helpen, zet ik alle afmetingen voor je op een rijtje. Hierna hoef je je geen zorgen meer te maken over het plaatsen van een verkeerde afmeting.

Afmetingen Facebook

Facebook is een van de grootste social mediakanalen, waar dagelijks veel content op wordt geplaatst. Voor Facebook zijn er veel verschillende soorten afmetingen die belangrijk zijn om te hanteren.

 • Profielfoto: Een van de meest belangrijke afmetingen is de profielfoto, deze is 170 x 170 pixels. Je profielfoto is bij de plaatsing van elk bericht te zien en moet daarom van goede kwaliteit zijn.
 • Omslagfoto: De beste afmeting voor een omslagfoto is 851 x 315 pixels, deze verschilt wel als het gaat om een desktop of een smartphone display. Houd er dus rekening mee hoe je je beeld in de omslagfoto plaatst zodat er zo min mogelijk wegvalt.
 • Berichten & Stories: Voor berichten bevelen we 1080 x 1080 pixels aan en voor Stories 1080 x 1920 pixels.

Afmetingen Instagram

Er zijn veel verschillende contentvormen mogelijk op Instagram, denk aan berichten, stories en reels. Ook voor Instagram zijn er standaardafmetingen die het beste resultaat leveren.

 • Profielfoto: Je profielfoto op Instagram bevat 320 x 320 pixels. Deze afmeting verschilt met de afmeting van Facebook. Het is daarom belangrijk om niet alles zomaar van het ene social mediakanaal op het andere social mediakanaal te plaatsen.
 • Berichten: De berichten op Instagram hebben ook een andere afmeting. Op Instagram hebben alle berichten een breedte van 1080 pixels en de hoogte verschilt. De hoogte van de pixels heeft te maken met wat voor soort bericht het is, Instagram verwerkt staande (1350 pixels), liggende (556 pixels) en vierkante (1080 pixels) afbeeldingen.
 • Stories & Reels: Instagram Stories hebben wel dezelfde afmeting als Facebook Stories, 1080 x 1920 pixels. En deze afmeting geldt dan ook weer voor Reels. Het is goed om te weten dat je bij Reels altijd rekening moet houden met het onderste gedeelte. In het overzicht komt hier namelijk de tekst van je Reel te staan. Alles wat hieronder verschijnt, is niet goed leesbaar.

Afmetingen LinkedIn

Op LinkedIn hebben we ook te maken met een aantal uiteenlopende afmetingen. Het is op dit social mediakanaal belangrijk om rekening te houden met de verschillen tussen een persoonlijk en een bedrijfsprofiel.

 • Profielfoto persoonlijk profiel: De profielfoto op LinkedIn heeft een afmeting van 400 x 400 pixels.
 • Omslagfoto persoonlijk profiel: Ook is er op dit kanaal een omslagfoto net als op Facebook, deze is 1584 x 396 pixels. Deze twee afmetingen gelden alleen voor een persoonlijk profiel, voor een bedrijfsprofiel gelden andere afmetingen.
 • Profielfoto bedrijfspagina: Op een bedrijfspagina heeft het logo een formaat van 300 x 300 pixels.
 • Omslagfoto bedrijfspagina: De omslagfoto heeft een formaat van 1128 x 191 pixels.
 • Berichten: Voor het delen van een bericht is de afmeting hier 1200 x 627 pixels of 1080 x 1080 pixels.

Afmetingen andere socials

Naast Facebook, Instagram en LinkedIn zijn er ook nog andere social mediakanalen met verschillende afmetingen. Voor YouTube, Twitter en Pinterest zetten we de afmetingen in het kort nog even op rijtje.

YouTube
 • Profielfoto YouTube: Op YouTube is het formaat van je profielfoto 800 x 800 pixels.
 • Omslagfoto YouTube: YouTube accounts hebben ook te maken met omslagfoto’s, ook wel banner genoemd. De afmeting hiervoor is 2048 x 1152 pixels
 • Video’s YouTube: Voor YouTube video’s kunnen de afmetingen verschillen. De minimale afmeting voor een video is 1280 x 720 pixels, maar wij raden 1920 x 1080 pixels aan.
 • Video thumbnail YouTube: Bij een video hoort ook een duidelijke thumbnail. Een thumbnail is het visitekaartje van je video en moet er dus uitspringen. De afmeting voor een thumbnail is 1280 x 720 pixels (maar ook hiervoor raden wij 1920 x 1080 pixels aan).
Twitter
 • Profielfoto Twitter: Je profielfoto voor Twitter heeft dezelfde vierkante afmeting als de profielfoto voor LinkedIn. Het gaat om een afmeting van 400 x 400 pixels. Let er wel op dat er wat wegvalt van je afbeelding omdat Twitter de profielfoto automatisch rond maakt.
 • Omslagfoto Twitter: Ook voor je Twitteraccount is het goed om een omslagfoto toe te voegen. Het beste formaat voor deze foto is 1500 x 500 pixels.
 • Tweet: Als je een beeld nodig hebt bij een Tweet raden we je aan om 1200 x 628 pixels te gebruiken voor het beste resultaat.
Pinterest
 • Profielfoto Pinterest: Om eruit te springen bij Pinterest, kies je een duidelijke profielfoto. Je profielfoto moet bestaan uit 165 x 165 pixels.
 • Pins Pinterest: Naast je profielfoto is het slim om rekening te houden met het plaatsen van je pins. De maximaal breedte van een pin moet 236 pixels zijn, aan de hoogte zit geen maximum.

Geoptimaliseerde sociale media content

Elk social mediakanaal is anders en daar horen ook andere afmetingen bij. Sommige afmetingen sluiten op elkaar aan en sommige helemaal niet. Wij helpen onze klanten met het creëren van passende content in de juiste formaten. Heb je vragen? Neem dan vooral contact met ons op.

Ontvang tips & inspiratie in je mailbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees nog meer over dit onderwerp

Inspiratie, tips en trends

Afmetingen Social Media Posts, Stories En Meer
Back To Top