Skip to content

UI & UX design: het duo van elke website

Mark den Bakker

UI & UX design: het duo van elke website

Van deze twee termen heb je misschien nog nooit gehoord en dat is helemaal niet gek, maar bij het ontwerpen van een nieuwe website zijn deze termen essentieel. Wat is het en hoe werkt het? En waarom zijn User Interface (UI) design en User Experience (UX) design zo belangrijk voor je website?

UX design

Gebruikerservaring met UX design

UX staat voor User Experience. Dit heeft alles te maken met gevoel; het gevoel dat de bezoeker krijgt bij het bezoeken van jouw website of app. Hoe fijner je die gebruikservaring maakt, hoe positiever het gevoel van de klant. Dit zorgt voor een klant die vaker terugkomt, blijft hangen op de website of een aankoop doet in je webshop omdat deze zo fijn werkt.

Terugkerende bezoekers

Klanten die een goed gevoel hebben bij een bedrijf komen terug. En deze terugkerende bezoekers staan centraal bij het doen van een conversie. Verkopen, leads, ingevulde offerteformulieren of aanvragen van een offerte… en dat allemaal door UX design. Een goede UX designer denkt over elk detail na. Van ‘hoe werkt een button’ (ja, dat is héél belangrijk) tot subtiele animaties die je website minder statisch maken, leesbare teksten en lead formulieren. Houd daarom altijd in gedachten hoe je je website grafisch aantrekkelijk maakt én fijn in gebruik laat zijn.

UI design

Gebruikersinterface website

Met UI hebben we het over User Interface. Hierbij staat de gebruiker van de website centraal. Bij UI design letten we onder andere op het kleurgebruik, grootte van het lettertype en consistentie van beeld- en tekstelementen. Dat wil zeggen dat we nadenken over wie de gebruiker is, hoe de gebruiker zich op een website beweegt en waar hij of zij naar op zoek is.

Meer herkenbaarheid en structuur van websites

Alle goede websites zijn op een bepaalde manier ingericht. Bezoekers zijn deze indeling gewend. Zo weten bezoekers altijd waar het logo staat, waar ze het menu vinden, wat de richting is van het scrollen en de vormen van buttons en tekstkolommen. Daarnaast zie je bepaalde elementen ook vaak terug. Denk aan social media iconen, contactgegevens en de routebeschrijving. Je kan het ontwerp compleet anders maken of de structuur meenemen voor de gebruiksvriendelijkheid van de website. Ik weet mijn keuze al. Jij ook?

Wat is de ervaring van jouw website?

Als je nu jouw eigen website opent en gebruikt vanuit het oogpunt van de (potentiële) klant; wat is de ervaring van het gebruik ervan? Alleen zo kom je erachter wat al fijn werkt en wat misschien nog iets beter kan. Liever samen kijken naar de website en sparren? Laat het weten, dan plannen we een afspraak in en gaan we aan de slag met het leuke design duo: UI & UX design.

Ontvang tips & inspiratie in je mailbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees nog meer over dit onderwerp

Inspiratie, tips en trends

Back To Top