Ga naar hoofdinhoud

Videocontent is uit. Luistercontent is in. Dit is Clubhouse.

Danielle Arrachart

Videocontent is uit. Luistercontent is in. Dit is Clubhouse.

Ben jij ook al uitgenodigd door vrienden tot de exclusieve app Clubhouse? Alleen hiermee creëert deze nieuwe praat-app al een buzz op social media. Slim gedaan natuurlijk. Maar wat kunnen merken hiermee? En wat kun jij er zelf mee? En voor mij persoonlijk nog de belangrijkste vraag… Heb ik hier wel tijd voor?

Wat is Clubhouse?

Eind 2020 werd Clubhouse gelanceerd en had deze audio-app ongeveer 3.500 gebruikers. Twee maanden later zijn er 2 miljoen gebruikers wereldwijd. ‘Hoe dan?’ hoor ik je denken. Het is nieuw én exclusief. Een goede combinatie blijkt wel.

  • Nieuw als in dat deze app de eerste app is die audio-only is. Als gebruiker ‘luister’ je in kamers (rooms) naar waar mensen over praten, kun je vragen stellen en soms ook deelnemen aan het gesprek zelf. Redelijk uniek natuurlijk.
  • Exclusief, omdat je alleen op uitnodiging van een vriend toegang krijgt tot de app. Dat maakt nieuwsgierig naar wat daar dan te halen is. En als er 1 schaap over de dam is… dan volgen al die andere social schapen ook wel. Zo ook ondergetekende schaap.

Wat kunnen merken op Clubhouse?

Maar nu de doorvertaling naar bedrijven? Oké, luisteren naar mensen die ergens over praten. Je hoeft als merk dus niet na te denken over de perfecte foto of video van jouw merk of product, want het gaat alleen om de ‘stem’ van jouw bedrijf. Ook wel eens fijn en het biedt gelijk weer kansen voor bedrijven met een minder visueel aantrekkelijk product of dienst.

Een goed format is dus ‘key’. Het moet helder zijn en ook terugkerend. De focus ligt nog meer op de community services en authentiek zijn. Verkopen moet je vergeten, het gaat om je branding. Waarom zit jouw doelgroep op Clubhouse en waar willen ze naar luisteren? Een aantal ideeën:

  • Bang & Olufsen kan in een room muziekliefhebbers, muziekproducenten en artiesten samenbrengen om te praten over muziektrends.
  • Vegs & Flowers kan iedere week moestuinfans laten praten met kwekers en veredelaars om zo ervaringen uit te wisselen en vragen te beantwoorden om te komen tot de perfecte moestuin.
  • Slaapkenner Lisse geeft samen met slaapcoaches slaaptips en doet aan mindfulness trainingen voor het slapen.
  • Maarschalk|Ligthart laat succesvolle ondernemers hun ervaring delen met start-ups over hoe zij het bedrijf hebben laten groeien en hoe je een bedrijf overdraagt aan de volgende generatie.

Wat brengt de toekomst voor Clubhouse?

De vraag is nu natuurlijk of Clubhouse een eendagsvlieg wordt of een blijvertje is. Weten ze stand te houden tussen het grote geweld en tijdig hun platform te laten groeien. Blijven ze vasthouden aan audio-only of kun je straks ook livebeelden krijgen bij een room? Een soort Teams of Zoom-achtige setting waarbij je de aanwezige in een kamer toch ook ziet? Dat geeft wel iets meer gevoel van authenticiteit mee naar wie je zit te luisteren. En het oog wil ook wat… Of worden ze ingehaald door de giganten en heeft Facebook straks ook binnen no-time een audio-feature? Dan is een one-stop-shopping-app toch wel zo makkelijk.

Heb ik tijd voor Clubhouse?

De luister-trend is natuurlijk al een tijdje gaande. We zijn massaal van kijken op YouTube naar het luisteren van podcasts gegaan. Ik ben dan vast een laggard volgens Kotler, want eigenlijk gebruik ik YouTube alleen maar om op te zoeken hoe iets werkt. Voor amusement ben ik daar niet te vinden. En podcasts… wanneer moet ik die luisteren dan? Mijn woon-werkverkeer is 4 minuten en tijdens een wandeling om eventjes te ontspannen en nergens aan te denken, luister ik liever naar de vogels buiten dan naar een Jort Kelder over crisisinflatie. Misschien is het wel een generatiekloof en ben ik toch niet de multitasker die ik dacht te zijn. Mijn dochters hebben tenslotte het maxitasken uitgevonden. Zonder enige moeite luisteren zij misschien wel naar beautytips van Mascha van Beautygloss op Clubhouse, terwijl ze scrollen door TikTok, Snaps sturen op Snapchat naar hun vrienden en ze op YouTube nog eventjes een filmpje meepakken.

Clubhouse voelt toch ook een beetje alsof je staat mee te luisteren bij een gesprek op een verjaardagsfeestje of een netwerkborrel en je er net niet lekker bij hoort of mag meepraten. Ik kijk het dus nog eventjes aan. En jij?

Ontvang tips & inspiratie in je mailbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Back To Top