Skip to content

WordPress 5.5 update komt eraan!

Team Support

De Beta versie van WordPress 5.5 is uitgekomen en de release staat gepland op 11 augustus 2020. In deze blog laten we zien wat deze versie allemaal voor nieuws met zich mee brengt.

Gutenberg: the blockeditor plugin

WordPress 5.5 komt met een nieuwe update van de Gutenberg plugin. Sinds WordPress 5.4 is de Gutenberg plugin inmiddels al 10 releases verder. In totaal zijn er meer dan 1.500 punten verbeterd aan de blok editor. Hieronder volgen een aantal verbeteringen:

 • Inline beeldbewerking – Bewerk afbeeldingen nu direct in een image blok.
 • Blokpatronen – Het bouwen van uitgebreide pagina’s kan een fluitje van een cent zijn met nieuwe blokpatronen. Verschillende zijn standaard inbegrepen.
 • Device previews – Bekijk hoe de inhoud er voor gebruikers op verschillende schermformaten uitziet.
 • Third-party blocks – Ontdek, installeer en gebruik blokken van externe partijen met behulp van de nieuwe blokkenbibliotheek.
 • Smoother editing experience – Er zijn een aantal punten verbeterd die het voor de gebruiker makkelijker moeten maken om te bewerken.
 • Ontwerp toolset – Een uitgebreide ontwerptoolset voor thema’s.
 • Backgrounds & gradients – Meer blokken kunnen nu gebruik maken van achtergronden en gradients, zoals groups, columns, media & tekst.
 • Measurements units – De mogelijkheid om niet alleen pixels te gebruiken. Kies voor ems, rems, percentages, vh, vw en nog meer.

Wil je alle verbeteringen zien van alle 10 releases? Neem dan een kijkje op deze website.

XML sitemap

XML sitemaps worden nu opgenomen in WordPress en zijn standaard geactiveerd. Sitemaps zijn essentieel voor zoekmachines. Alle pagina’s van je website worden opgenomen in de sitemap om beter gevonden te worden in zoekmachines. Normaal gesproken had je hier een aparte plugin voor nodig die een XML sitemap aanmaakte.

Automatische updates voor plugins en thema’s

WordPress 5.5 maakt het mogelijk om te controleren welke plugins en thema’s zichzelf automatisch mogen updaten. Het wordt altijd aangeraden om de laatste versie van alle plugins en thema’s te gebruiken. Deze verbetering zou dat een stuk makkelijker maken. Alleen is het niet altijd verstandig om alles automatisch te updaten, omdat een update je website kapot kan maken. Vergeet dus niet om altijd een back-up te maken voor updates.

Lazy-loading van afbeeldingen

WordPress 5.5 biedt ondersteuning voor lazy-loaded afbeeldingen. Dit zijn afbeeldingen die pas gedownload worden als ze in dichtbij het werkbare scherm van je browser zijn. Dit bespaart bandbreedte voor iedereen en zorgt ervoor dat de website sneller wordt geladen.

Betere toegankelijkheid

Bij elke release werkt WordPress hard om de toegankelijkheid te verbeteren. Versie 5.5 is niet anders en bevat ook allerlei toegankelijkheidsfixes en verbeteringen.

Diverse wijzigingen

 • Plugins en thema’s kunnen nu worden bijgewerkt door een ZIP-bestand te uploaden.
 • Fijnere controle van redirect_guess_404_permalink ().
 • Verschillende verpakte externe bibliotheken zijn bijgewerkt, waaronder PHPMailer, SimplePie, Twemoji, Masonry en meer!

Technisch onderhoud

Geen tijd of de kennis om zelf je WordPress website te onderhouden? Ook dit kunnen wij voor jou doen. Maandelijks updaten wij alle plugins en thema’s van de WordPress websites van onze klanten. Natuurlijk controleren we dan ook of alles nog goed staat en naar behoren werkt. Is er door de updates iets kapotgegaan? Dagelijks wordt er een back-up van je website opgeslagen die 90 dagen lang worden bewaard. Dus we kunnen de website te allen tijde terugzetten en het probleem onderzoeken. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Ontvang tips & inspiratie in je mailbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees nog meer over dit onderwerp

Inspiratie, tips en trends

Afmetingen Social Media Posts, Stories En Meer
Back To Top