Je weet wat de ingrediënten (succesfactoren) zijn die zorgen voor een lekker draaiende en goede website. Kennis is macht, maar het draait om de uitvoering. Dus hoe zorg je ervoor dat je website goed blijft lopen? Optimaliseren is het antwoord. Hoe? Met deze zes tips kom je al op gang.
Tip 1: Blijf up to date & check je website
Het komt vaak voor dat in een (half)jaar tijd heel wat ontwikkelingen hebben plaatsgevonden binnen je bedrijf, bijvoorbeeld: extra diensten of projecten. Heb je al die veranderingen wel meegenomen op je website? Het is een veel gemaakte fout dat mensen pas op het allerlaatste moment aan hun website denken of sterker nog; helemaal niet stil staan bij de inhoud van de website. Zonde! Het is belangrijk je website regelmatig te updaten en te checken. Indien een bezoeker bijvoorbeeld ziet dat het laatste nieuwsbericht van een aantal maanden geleden is, vragen ze zich direct af of de website actueel is. En is je team uitgebreid met nieuwe mensen of zijn er teamleden weggegaan? Maak ook deze pagina weer up-to-date!
Tip 2: Linkbuilding
Vergeet ook niet de links op je website te checken. Werken ze nog wel? Verwijs je naar verschillende pagina’s in je teksten, maar heb je een van die pagina’s verwijderd of anders genoemd? Dan is die link ‘stuk’. Verander de link zodat deze weer naar de juiste pagina’s verwijst en zodat je bezoeker niet uitkomt op een foutmeldingspagina. Wanneer je bezoekers op veel foutmeldingspagina’s komen ziet Google dit als ‘slecht’.
Naast het checken van je links is het belangrijk linkbuilding in je tekst toe te passen. Waarom? De voornaamste reden om te linkbuilden is omdat Google onder andere aan de hand van jouw links bepaalt hoe belangrijk je website is. Google ziet de naar jouw wijzende links als aanbevelingen van anderen. Hoe meer aanbevelingen, hoe belangrijker je website is.
Extra tip! Voeg je links toe in een tekst? Er is een verschil tussen interne en externe links. Met interne links verwijs je naar een pagina op je EIGEN website. Interne links open je in hetzelfde tabblad, zodat Google dit ziet als meerdere website sessies. Met externe links verwijs je naar een pagina van een ANDERE website. Externe links open je in een ander tabblad, zodat de bezoeker niet je website verlaat.
Tip 3: SEO & leesbaarheid
‘SEO vriendelijk’ betekent dat jouw teksten een relatie hebben met het zoekwoord waar je op gevonden wordt en dat de context waarbinnen deze zoekwoorden op je pagina staan relevant zijn in relatie met de zoekopdracht van je bezoeker. Een handige tool die je helpt bij deze taak is de Yoast SEO Plugin voor WordPress. Deze plugin geeft precies aan hoe goed je SEO en leesbaarheid scoort. Scoor je goed? Dan kleurt het stoplicht groen.
Hoe werkt de SEO Yoast plugin?
In je SEO Yoast Plugin kan je direct je ‘focus keyphrase’ neerzetten. Het zoekwoord waar je met je tekst op gevonden wilt worden. Via ‘Snippet bewerken’ kan je de SEO-titel aanpassen en je meta omschrijving invullen. Zorg dat deze altijd groen zijn en je focus keyphrase bevat.
Wanneer je op je SEO-analyse klikt, zie je jouw score (groen, oranje of rood). Probeer altijd groen te scoren, maar soms is dat erg lastig. Dan is oranje ook geen probleem. Vermijd eigenlijk altijd rood. Toch rood gekleurd? Check dan de suggesties die de SEO Yoast Plugin aangeeft en probeer deze op te volgen.
Tot slot kun je met de plugin SEO Yoast je leesbaarheid checken en dit (indien nodig) te verbeteren door de tekst aan te passen (korte zinnen, tussenkopjes toevoegen, actieve vorm schrijven etc.).
Tip 4: Zoekwoorden
Zoekwoorden zijn woorden die worden gebruikt door zoekmachine-gebruikers bij het vinden van de juiste informatie of bijvoorbeeld de juiste website. Wanneer een zoekwoord in de zoekbalk van bijvoorbeeld Google wordt ingetypt, dan zoekt Google resultaten die met dit zoekwoord overeenkomen. Zoekwoorden worden ook wel (focus) keywords of zoektermen genoemd.
Stel bij het schrijven van een tekst altijd de vraag: op welk woord(en) wil ik met mijn tekst gevonden worden? Vind je dat zelf lastig om te beantwoorden? Een handige tool die je hierbij kan helpen is Google Search. Deze tool helpt je begrijpen hoe Google jouw website analyseert en indexeert.
Tip 5: Titels, tussenkoppen en tekst
Google leest een website op een andere manier dan mensen doen. Een kop in codetaal wordt aangeduid met H1, H2, H3 enzovoort. En dan staan de cijfers voor belangrijkheid. Voor zoekmachines is dat de enige manier om koppen van teksten te onderscheiden. Laat daarom niet al je teksten in een alinea staan, maar gebruik de optie om (tussen)koppen toe te voegen.
Goed gebruik van koppen heeft ook als voordeel dat de opmaak van je pagina’s altijd een eenduidige uitstraling voor de menselijke lezer krijgen waardoor de tekst prettiger leesbaar is. Voor toegankelijkheid en Google zijn die structuur ook goed. Daar kan Google in de zoekresultaten iets mee.
Extra tip! Zorg altijd dat je in de kop of de titel het onderwerp (zoekwoord) staat! En deel je teksten op in hapklare alinea’s.
Tip: 6 Afbeeldingen formaten en optimalisatie
Naast dat mensen vaak zoeken op teksten in Google wordt er ook steeds vaker naar afbeeldingen gezocht. Ook afbeeldingen kun je optimaliseren om beter gevonden te worden. Afbeeldingen op je website hebben meer functies dan alleen de ondersteuning van je tekst. Als je je afbeeldingen van goede omschrijvingen voorziet (de zogeheten alt-tekst), dan worden ook deze gevonden in Google. Maar ook de naam van het plaatje is daarin heel belangrijk. Zorg daarom altijd voor een titel en alternatieve tekst wanneer je de afbeelding toevoegt aan je bericht en gebruik ook hierbij weer het focus zoekwoord.
Afbeeldingen comprimeren
Vergeet ook niet om afbeeldingen eerst te comprimeren voordat je ze uploadt in de mediabibliotheek. Het komt vaak voor dat mensen de originele bestanden direct van hun camera uploaden. Haal de afbeeldingen eerst door een template (zoals Photoshop) en comprimeer ze naar het juiste formaat. Elke soort afbeelding (header of uitgelichte afbeelding) heeft een ander template formaat.
Bestandsgrootte
Zorg dat je afbeelding niet groter is dan 1 MB. Indien dat wel zo is, word je website traag. Hoe zorg je dan dat je de afbeeldinggrootte kleiner maakt?
- Door het beeld te comprimeren naar het juiste formaat (zie hierboven).
- Door het beeld in Photoshop niet de hoogste kwaliteit te geven als je het beeld opslaat. Score 8 is voldoende voor een website.
- Door de afbeelding te optimaliseren middels een tool, zoals ImageOptim. Deze tool kunnen alleen Mac-gebruikers gebruiken, maar je hebt ook andere tools die werken voor Windows. LET OP! Zorg wel dat je instellingen van je tool (tandwiel icoon) weer niet te laag zijn ingesteld want dan wordt de kwaliteit te slecht en je beeld korrelig.
Hulp nodig bij het optimaliseren van je website? Wij helpen je graag! Meer tips ontvangen of wil je weten wat de succesfactoren zijn van een goede website? Ook daarmee gaan we graag aan de slag dus neem contact op!